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研究者 主要研究業績
国際文理学部 食・健康学科
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准教授

佐久間 理英

サクマ マサエ

主要研究業績 - 2016年度以前

  • Sakuma M*, Morimoto Y, Suzuki Y, Suzuki A, Noda S, Nishino K, Ando S, Ishikawa M, Arai H(2017) Availability of 24-h urine collection method on dietary phosphorus intake estimation. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 60(2), 125-129, 2017 *corresponding author
  • 佐久間理英(2016) 血中リン濃度の管理における食事療法の重要性. BIO Clinica, 31(13), 46-58, 2016
  • Ohta H, Sakuma M*, Suzuki A, Morimoto Y, Ishikawa M, Umeda M, Arai H(2016) Effects of gender and body weight on fibroblast growth factor 23 responsiveness to estimated dietary phosphorus. Journal of Medical Investigation, 63(1-2), 58-62, 2016 *corresponding author
  • 田中 里実、松下 亜沙実、山本 友里、浅井 寿彦、佐久間 理英、新井 英一(2016) 動脈硬化性疾患予防ガイドライン2012年版に準拠した高中性脂肪血症の食事療法の効果. 日本病態栄養学会誌, 19(2), 271-281, 2016
  • 佐久間理英(2016) 栄養科学シリーズ NEXT「新・臨床栄養学」 担当部分「タンパク質・エネルギー栄養障害・リフィーディング」「ビタミン・ミネラルの欠乏症と過剰症」「電解質異常」 (講談社サイエンティフィク), 90-100
  • Ando S, Sakuma M*, Morimoto Y, Arai H(2015) The effect of various boiling conditions on reduction of phosphorus and protein in meat. Journal on Renal Nutrition, 25(6), 504-509, 2015 *corresponding author
  • Sakuma M*, Noda S, Morimoto Y, Suzuki A, Nishino K, Ando S, Umeda M, Ishikawa M, Arai H(2015) Nocturnal eating disturbs phosphorus excretion in young subjects: a randomized crossover trial. Nutrition Journal, 14, 106, 2015 *corresponding author
  • 新井英一、佐久間理英(2015) 骨とリン摂取 CLINICAL CALCIUM. 医薬ジャーナル, 19-24, 2015
  • Kawakami Y, Yamanaka-Okumura H, Naniwa-Kuroki Y, Sakuma M, Taketani Y, Takeda E(2015) Flaxseed oil intake reduces serum small dense low-density lipoprotein concentrations in Japanese men: a randomized, double blind, crossover study. Nutrition Journal, 14, 39, 2015
  • Tanemura Y, Yamanaka-Okumura H, Sakuma M, Nii Y, Taketani Y, Takeda E(2014) Effects of the intake of Undaria pinnatifida (Wakame) and its sporophylls (Mekabu) on postprandial glucose and insulin metabolism. Journal of Medical Investigation, 61(3-4), 291-294、2014
  • Morimoto Y, Sakuma M*, Ohta H, Suzuki A, Matsushita A, Umeda M, Ishikawa M, Taketani Y, Takeda E, Arai H (2014) Estimate of dietary phosphorus intake using 24 hour urine collection. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 55(1), 62-66, 2014 *corresponding author
  • 新井英一、佐久間理英(2014) リン出納の把握 ミネラル摂取と老化制御-リン研究の最前線-. 建帛社, 91-102, 2014
  • Sakuma M*, Sasaki M, Katsuda S, Kobayashi K, Takaya C, Umeda M, Arai H(2014) Assessment of metabolic status in young Japanese females using postprandial glucose and insulin levels. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 54(3), 204-209, 2014 *corresponding author
  • Kawakami Y, Yamanaka-Okumura H, Sakuma M*, Mori Y, Adachi C, Matsumoto Y, Sato T, Yamamoto H, Taketani Y, Katayama T, Takeda E(2013) Gene expression profiling in peripheral white blood cells in response to the intake of food with different glycemic index using a DNA microarray. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics, 6(3), 154-168, 2013
  • 奥村仙示、川上由香、佐久間理英、武田英二(2011) 大麦を利用した食後高血糖抑制割合の検討と食品評価法. New Food Industry, 53, 12-22, 2011
  • 新井英一、山本真弓、佐久間理英、上番増喬、武田英二(2010) 食後高血糖是正に対する低Glycemic Index食品の有用性. 日本病態栄養学会誌, 13(2), 111-121, 2010
  • Arai H, Awane N, Mizuno A, Fukaya M, Sakuma M, Harada N, Kawaura A, Yamamoto H, Okumura H, Taketani Y, Doi T, Takeda E(2010) Increasing early insulin secretion compensate adequately for hepatic insulin resistance in CCl4-induced cirrhosis rats. Journal of Medical Investigation, 57(1-2), 54-61, 2010
  • 武田英二、佐久間理英、奥村仙示(2009) 患者さんの栄養状態はどう評価する? 臨床研修プラクティス. 文光堂, 6(9), 46-49, 2009
  • Sakuma M, Arai H, Mizuno A, Fukaya M, Matsuura M, Sasaki H, Yamanaka-Okumura H, Yamamoto H, Taketani Y, Doi T, Takeda E(2009) Improvement of glucose metabolism in patients with impaired glucose tolerance or diabetes by long-term administration of a palatinose-based liquid formula as a part of breakfast. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 45(2), 155-162, 2009
  • 奥村仙示、佐久間理英、木村寿佳子、神田知子、久保田恵、原田満智子(2009) 国保ヘルスアップ事業に参加した肥満者の体重減少と血液生化学検査値の変化-徳島県I町の事例-. 栄養学雑誌, 67(6), 344-349, 2009
  • 奥村仙示、谷口章子、佐久間理英、牛田ふみ、原田満智子(2009) 人間栄養学から見た食育について. 臨床病理, 57, 797-805, 2009
  • Sakuma M, Yamanaka-Okumura H, Naniwa Y, Matsumoto D, Tsunematsu M, Yamamoto H, Taketani Y, Takeda E(2009) Does-dependent effects of barley cooked with white rice on postprandial glucose and desacyl ghrelin levels. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 44(2), 151-159, 2009
  • Matsumoto D, Yamanaka-Okumura H, Arai H, Sakuma M, Yamamoto H, Taketani Y, Tani Y, Morine Y, Shimada M, Takeda E(2007) Nutritional treatment of a patient with hepatic cirrhosis with the novel low glycemic index liquid food (Inslow). Journal of Medical Investigation, 54, 375-380, 2007
  • Matsuo K, Arai H, Muto K, Fukaya M, Sato T, Mizuno A, Sakuma M, Yamanaka-Okumura H, Sasaki H, Yamamoto H, Taketani Y, Doi T, Takeda E(2007) The anti-obesity effect of the palatinose-based formula Inslow is likely due to an increase in the hepatic PPAR-α and adipocyte PPAR-γ gene expressions. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, 40(3), 234-241, 2007
  • Takeda E, Arai H, Muto K, Matsuo K, Sakuma M, Fukaya M, Yamanaka-Okumura H, Yamamoto H, Taketani Y(2007) Gene expression in low glycemic index diet-impact on metabolic control. Forum Nutrition.60, 127-139, 2007
  • 武田英二、佐久間理英、谷佳子、松村晃子(2007) 生活習慣病の食事療法-運動・食事療法のエビデンス- Life Style Medicine. 先端医学社, 1(2), 101-105, 2007
  • Arai H, Mizuno A, Sakuma M, Fukaya M, Matsuo K, Muto K, Sasaki H, Matsuura M, Okumura H, Yamamoto H, Taketani Y, Doi T, Takeda E(2007) Effects of palatinose-based liquid diet (Inslow) on glycemic control and the second-meal effect in healthy men. Metabolism, 56(1), 115-121, 2007
  • 奥村仙示、谷口章子、浪花裕子、西田由香、竹内晴美、佐久間理英、谷佳子、高橋保子、武田英二(2006) 粘性食を組み合わせた朝食長期摂取によるインスリン感受性、脂質代謝改善評価. 栄養評価と治療, 23(6): 40-43, 2006

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